Sunday, August 23, 2009

kalau nak sembahyang, jgn lupa...

Mood : bizzare...


citer nih aku lupa aku baca kat mana..
tapi semalam masa nak tunggu solat Isya', aku teringat balik n aku kongsi dengan adik2 aku..
korang baca la jugak..
tapi ada part-part yang aku edit sket, coz tak ingat yg ori..
hehehe..

-----------------------------------------------------------


Syed (bukan nama sebenar) sangat suka memancing..
kebetulan Daus ajak dia memancing di sungai kat kampung seberang, so haruslah dia pergi bukan?..
setelah memastikan semua peralatan yang diperlukan dibawa, dia pun menunggang moto kapcai kesayangannya menuju ke kampung seberang..
tengah sedang seronok menyanyi lagu 'Bencinta' oleh Faizal Tahir, dia teringat sesuatu..
dia terlupa untuk solat Asar sebelum bertolak..
"kalau patah balik rumah, mesti sampai kat sungai lambat.." desus hati kecilnya..
dia ternampak sebuah surau di hadapan..
agak usang, tetapi masih boleh digunakan..
dia sangat bersyukur lalu berhenti untuk menunaikan solat Asar..


setelah mengambil whuduk, dia pun memulakan solatnya di saf pertama..
"Allahuakbar!!"
terdengar gelak ketawa di belakang Syed..
meremang bulu tengkuk dia, tapi digagahi untuk sambung jugak..
masa tunduk untuk ruku', terasa berat sangat kepala dan tengkuknya, macam ada kanak2 sedang duduk di bahunya..
masa sujud juga begitu, sangat berat dan sakit lehernya, ketawa di belakangnya pun semakin menjadi2..
namun Syed teruskan juga solat..


akhirnya Syed berada di tahiyat akhir solat Asarnya..
"assalamualaikumwarahmatullah.." ditoleh ke kanan, nampak kelibat orang..
"assalamualaikumwarahmatullah.." ditoleh ke kiri, juga nampak kelibat orang..
dia memohon doa,
"ya Allah, peliharalah hamba mu ini.." matanya hampir bergenang disebabkan takut..


tiba-tiba......
bahu kirinya ditepuk..
Syed memberanikan diri untuk mendongak ke atas..
oh, pakcik Hassan rupanya..

"Anak, kalau nak sembahyang, jangan lupa....
tanggalkan helmet tu!.. "


haruslah Syed malu dan begegas pulang kan?..
XD XD XD

---------------------------------------------------------------------

okay, lawak kot..
dia solat bapak khusyuk tapi lupa nak bukak helmet..
camana dia ambek whuduk, aku pun tak tau..
hahaha..
adik aku punya la ingat ada hantu dok gayut kat tengkuk si Syed tu..
dah gabra dah...
hahaha..
saja ja nak share ngan korang..

selamat menunaikan ibadah puasa!!
(^^,)
.
.
.
.
.
.
.
shining star~~


14 comments:

nihin iz said...

hahaha.. LOL.. its good dia jaga solat tapi yeahhh sangat musykil mcm mana dia amek wudhu'.. ahahha..

Just_najmiE said...

nihin..

miahahaha, kan2?.. sgt musykil..
XD XD XD

Silverleaf said...

wahahahah.....dats why he felt kike someone sat on his shoulders.....hihihihihi

Just_najmiE said...

silverleaf..

now u get it.. hahahaha.. (^^,)

fitriah said...

haha lawak. :)

Just_najmiE said...

fitriah..

(^^,)

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

hahaaa~
me too.. ingat ade "benda" tu..
upenye :P

Just_najmiE said...

aisumi..

seb baik bukan, kalau tak ramai2 solat kat umah ja.. hehehe..

imHepPie said...

adeh...camnih nak wat laki pon mau pikir 2-3 kali gak neh...hadoyai hik3..

Just_najmiE said...

imheppie..

gemuruh tuh.. hahaha..

EIPUL said...

tak bleh blah.

semayang boleh tepakai helmet.
kahkah

Just_najmiE said...

eipul..

aku tau, ko nak balik n cuba kan nnt?.. hahahaha.. (^^,)

yaziith su anaz said...

:D

Just_najmiE said...

yaziith su anaz..

(^^,)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin